7 Temmuz 2013 Pazar

869-868 Gerçekten Türk Malı'mı?

Türk malı ve yerli malı ifadeleri farklı terimlerdir. Yerli malı, bir ülkede yetiştirilen ve üretilen malların (Gıda, kimya, giyim vb.) geneline verilen isimdir.Türk malı ise Türkiye'de yetiştirilen ya da üretilen mallara verilen isim olarak genellenebilir. Türkiye'de üretilen malların etiketlerinde Türk Malı (TM) ya da Made in Turkey (Made in Türkiye) yazıları bulunmakta ve kullanılmaktadır. 
Türk malları için 869 ve 868 kodları belitilse de bu barkod numarası, ürünün Türk Malı olduğu anlamına gelmeyebilir.

Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var! Türk malı ürün seçiminde tüketicinin dikkat ettiği GS1 barkod sistemi bazen yanıltıcı olabilmektedir:

http://gs1.tobb.org.tr/869.php sitesinden bir alıntı;

"Bir ürünün barkodunun 868 veya 869 ile başlaması o ürünün kesinlikle Türkiye’de üretilmiş olduğunun garantisi değildir. İthalatçı bir firmanın, TOBB-GS1 Türkiye’ye başvurarak almış olduğu 868 veya 869 ile başlayan firma öneki ile ithal ettiği ürünü numaralandırması GS1 Sistemi açısından bir sakınca taşımamaktadır. Benzer şekilde bir ürünün 868 veya 869 dışında bir numara ile başlaması da o ürünün kesinlikle Türkiye dışında üretilmiş olduğunun göstergesi değildir. Ülkemizde de üretim yapan uluslar arası firmalar merkez ofislerinin bulunduğu yerden almış oldukları firma öneki ile ülkemizde üretilen bir ürünü numaralandırabilir."

Ufak bir araştırma ile konuyla ilgili çok sayıda dökümana ulaşılabiliyor. 


Gerçekten, Türk Malı bir ürün almak istediğimiz zaman ciddi bir ön araştırma gerekliliği aşikardır. 

Blogun devamında pek çok ürün detaylı olarak incelenerek sağlıklı bilgiler aktarılmaya çalışılacaktır. Hiç bir ürün reklam amaçlı blogda yer almayacaktır.

Keyifli alışverişler dileklerimle,
Deniz Oray






27 yorum:

  1. Peki neden ülkelere özel barkod numarası verilmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya çapında mükerrer barkot olmaması için her ülkeye kod verilmiş

      Sil
    2. hangi ülkenin malı olduğu bilinmesi için kullanılır

      Sil
    3. İzleyin https://www.youtube.com/watch?v=TRGWOYx9Kmo

      Sil
  2. İnsanımız bilmediği barkod'un numarasını, 869 olsa ne olur, olmasa ne olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi bitmediniz arkadas... anadolu insani salak bi sen zeki...

      Sil
  3. Yerli uretim tuketimi gercekten onemli bir konu barkod ya da başka ne olursa bunu belirtmeli belirtmeli ki ülkemizin kazandıgından emin olalım.

    YanıtlaSil
  4. Mesela airwick ve reckitt beckenser firmasında 869 barkodu var, oysa İsrail malı olarak belirtiliyor internette. Airwick sağlığa da ciddi anlamda zararlı, oda kokusu döküldüğü yerin boyasını kaldırdı, üstelik 10 yıldır kullandığım ve gayet sağlam olan bir eşyamın. Bu ürünü solumak ciğerlere nasıl zarar düşünemiyorum, tekrar almayı düşünmüyorum. Bir de İsrail malıysa zaten baştan hata yapmışız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki geç kalmışsınız ama anlamış olmanız yerli malı tuketilmesini teşvik adına sevindirici birşey. Sizi bu tespitten ötürü tebrik ediyorum.

      Sil
  5. Israil mali olunca ne oluyor.. Bu insan ayrımınız bir bitmedi.. Bu ne yahudi düşmanlığı. Onu da yaratan allah dusmanliginiz neye..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın senin evinden kimseyi katletmedikleri için boyle birşey dusunmene yoruyorum. Ayrıca İsrail'in ürettiği birçok ürünün aslında zararlı olmasıda ayrı birşey bunu goremeyip böyle şeyler denemende ayrı bir ironi..

      Sil
    2. Düşmanlık onların yaptığı.
      🗣MESELE AÇIK; İSRAİL başka milletleri, özellikle müslümanları yok etmek istiyor.
      🗣Sizi yok etmek isteyen bir toplum, sizin için iyi ürünler hazırlar mı?
      🗣Savaş sadece savaş meydanlarında yapılmıyor artık, milletler birbirini böyle alçakça yöntemlerle de yok edebilir..!
      🗣Bütün bunlara rağmen bizler halâ 'Ama İsrail ürünleri çok kaliteli' demeye devam edecekb miyiz??
      "Ey inananlar! Yahudi ve hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar." (Maide Suresi/51).artık uyanın. Dizilerle, belden aşağı güldürü programlarıyla zaman geçer ama vatan elden gider.

      Sil
    3. Musluman bir insan kafir i dost edinemez bu yuzden olabilir mi ??? Iyi gecinebilir ama din kardesi varken kafiri secmek annen varken hayat evine gidip bir kadina anne demek gibidir. Yeteri kadar aciktir umarim

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Bizi de onları da yaratan Allah cc. yüce kitabı Kur-anı Kerimde israil oğullarını (yahudileri) defalarca lanetlemiştir! O halde...
      1-Allah'ın cc.lanediklerine merhamet mi edelim?
      2-Dünyada katledilen her müslümanda onların eli, fikri, katkısı var.
      3-Özellikle israil mallarının kar oranının yaklaşık %70 civari silah ve bombalara gidiyor ve onlar da o parayla silah ve askeri malzeme alıp dünyanın dört bir tarafinda müslüman öldürüyorlar.

      Sil
    6. senin filistinden ve filistinli kardeslerimize yapilan katliam ve soykirimdan haberin yok her halde

      Sil
    7. Sen ciddi misin sorunlarınmi var

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. 868 869 turkıyede uretılmıs olan ama turkıyede yabancı sırketlerde var onların barkodlarıda 868 869

      Sil
  7. Evet israilliyde Allah yarattı ama onlar için kan emici sivrisinek der yaradan. Bilgisi olmayanların acınası fikirleri !!! İsraillilerin hibrit tohumlarla dünya nüfusunun 3/2 sini yok etmeyi planladığını bilmez bu cahil vatandaş. İsrail malları dünyaya zehir saçıyor haberin yok. Zehir seçması ayrı birde ürettiği ürünler yzünden dünya kaynakları talan ediliyor !!! Sadece kola ile dünyada içilecek su brakmadılar ve şantaj taciz ve zorla ülkelerin içilebilir su kaynaklarını ele geçirmeye çalışıyorlar. Ve senin gibilerde onlara yardım ediyor maalesef !!

    YanıtlaSil
  8. İzleyin https://www.youtube.com/watch?v=TRGWOYx9Kmo

    YanıtlaSil
  9. Bana yerli.mali oldugunu kesin anliyabilecegim sonuc lazim markete gittim.barkoda bakarim nerde ıretilmis okurum.eee bu yeterli...ama simdi barkoda bakma derseniz iş degisir nasil pesinde kosacagiz bu isin selamlar

    YanıtlaSil
  10. Pozitif bakarsak, yabancı şirket üretimini ülkemizde yapıyor ve hem iş imkanı, hem vergi ödeyerek Türkiyenin de kazanmasına vesile oluyor diyerek, 868 ve 869 barkodları ile başlayan ürünleri alabiliriz diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  11. Mesele şu düşman bu bilmemne değil. Mesele şu ki ekonomimiz kötü durumda bu durumdan kurtulmanın yolları var ve bu yollardan biri yerli üretim kullanmak. Daha da önemlisi yerli üretim yapmak. Üretmeden tüketmeye paramızı yabancı sermayeye vermeye devam edersek iflas ederiz.

    YanıtlaSil
  12. Şimdi marketlerin reyonlarında yerli üretim ibaresi de var internetten yeterince araştırma da yaparsak yerli ürünü seçmekte pek de zprlanacağımızı düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
  13. Ben sadece Turkler tarafindan uretilmis urune Turk malı derim.
    Bunun degerleri nedir nicin Turk Mali aliriz.

    YanıtlaSil